16 februar 2021

Hvor er koblingen mellem kunstig intelligens og sundhed?

Mød sundhedsredaktøren og ’big data-eksperten’ til en snak, der viser, hvad der sker, når mennesker mødes og taler om avanceret teknologi og formidling i AI Innovation House.

”AI – hvad er det, og hvad kan det? Det skal der jo sættes ansigt på.”

Man skulle tro, at ordene kom fra sundhedsredaktør, Marianne Nørup, der sammen med resten af holdet i Mediegruppen er en del af AI Innovation House. Hun arbejder med fortællinger, der forandrer og motiverer danskerne til at leve sundere. Men det er faktisk ikke hende, der mangler et ansigt på AI. Det er Morten Krogh Danielsen, der er director, Advisory, Nordic Healthcare i SAS Institute.

Morten og SAS Institute er på mange måder ’behind the scenes’ i vores sundhedsvæsen. De arbejder med data, analyse og avanceret teknologi. Ved hjælp af AI bruger de fx historiske data, som de monitorerer på sygehuse til at pege på, hvem der vil få en infektion – før de får den. Men interesserer vi os ikke for avanceret teknologi, hører vi aldrig om, hvad det er, SAS Institute kan og gør. Så Morten har brug for at kommunikere, hvad AI kan gennem fortællinger, der sætter teknologien i perspektiv i forhold til folks hverdag.

Fra viden til fortælling

Og Marianne hun har brug for at stå på skuldrene af sådan nogle som SAS Institute og al den viden, de har. Det er vigtigt, når hun arbejder med sundhedskommunikation. Her handler det om at oversætte viden og fakta, så det bliver til fortællinger, der forandrer og bidrager til et bedre liv for danskerne.

Marianne og Morten har aldrig mødt hinanden før. Men det er som om, at ”sundhed” er det stikord, de skal have for at starte en samtale, som umiddelbart er svær at stoppe.

De mødes helt sikkert igen i AI Innovation House, hvor SAS Institute er partnere og har fly-in arbejdspladser. Når du lytter til deres første, korte snak, vil du opleve, at der opstår en synergi, når teknologi og fortælling krydser hinanden. Måske bliver du nysgerrig på at høre mere – eller møde dem. Måske tænker du: Gad vide, hvor langt de er nået til, hvis jeg møder dem om tre måneder, et halvt eller et helt år?